Efektywne palenie w kominku – część druga

164Zapraszam do drugiej części wpisu dotyczącego efektywnego palenia w kominku. W poprzedniej części skończyliśmy na kaloryczności drewna. Jaki ono ma wpływ na palenie się go? Będzie się ono dobrze spalało i do tego będzie powstawała niewielka ilość popiołu. Takimi drzewami są na przykład dąb, grab, olcha, a także gatunki owocowe. Jednak to nie wszystko. Musisz pamiętać, że efektywne palenie to także efektywne rozpalanie. Powinno się je zacząć od uchylenia szybra, który zapewni odpowiedni dopływ powietrza. I dopiero, jak ogień dobrze się rozpali, a trwa to zazwyczaj około dziesięć, a nawet piętnaście minut, to przymykamy wtedy szyber. Dzięki temu efektywność od razu wzrasta, ponieważ utrzymanie wysokiej temperatury wpływa na zwiększenie ciągu kominowego, a do tego ogranicz skraplanie spalin. Dodatkowo pamiętaj, że musisz regularnie dokładać opał, żeby nie doszło do wychłodzenia komory w koniku, bo to wiąże się z dużymi stratami ciepła. A przed każdym rozpalaniem musisz usunąć cały popiół z wcześniejszego cyklu spalania.